Vinkit ensiasunnon ostajalle!

23.10.2020

Ensimmäisen asunnon ostaminen on yksi elämän tärkeimmistä ja jännittävimmistä hetkistä. Yhä useampi nuori aikuinen harkitsee omistusasunnon ostamista vuokra-asumisen sijaan. Ensiasunnon ostajalle omistusasunto on järkevä tapa kasvattaa omaa varallisuutta.

Ensiasunnon ostajan kriteerit täyttyvät,

  • jos olet 18-39-vuotias
  • omistat asunnosta vähintään 50 %
  • et ole aiemmin omistanut vähintään 50 %:n osuutta asunnosta
  • ostat asunnon omaan käyttöösi ja muutat asuntoon viimeistään 6 kk:n kuluttua kaupanteosta

Ensiasunnon ostajana sinun ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa, joten säästät rahaa jopa tuhansia euroja. Varainsiirtoveron osuus on asunto-osakkeissa 2 % ja kiinteistöissä 4 % kauppahinnasta. Vaikka ensiasunnon ostajan ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa, on kaupasta tehtävä varainsiirtoveroilmoitus verotoimistoon.

Muista hoitaa asunnon oston rahoitus kuntoon ennen kuin alat aktiivisesti etsiä asuntoa. Kun sopiva asunto löytyy, on sinulla oltava mahdollisuus tehdä asunnosta tarjous ennen kuin se viedään nenän edestä. Erityisestä pääkaupunkiseudulla pienet asunnot liikkuvat nopeasti, joten lainaneuvotteluille ei siinä tilanteessa välttämättä ole aikaa. Siksi on hyvä neuvotella jo etukäteen pankin kanssa asuntolainaan liittyvät asiat kuntoon ja pyytää pankilta lainalupaus.

Asuntokaupassa ostettava asunto toimii useimmiten asuntolainan vakuutena. Useimmat pankit laskevat asunnon vakuusarvoksi noin 70-75 % asunnon arvosta. Toisin sanoen ensiasunnon ostajalla tulee olla lisävakuus lopulle 25-30 %:lle. Lisävakuutena voi toimia esimerkiksi muu omaisuus/pankkitalletus, henkilötakaus tai esimerkiksi valtiontakaus.

Omalta kiinteistönvälittäjältäsi saat kullanarvoisia neuvoja, kuinka edetä elämäsi ensimmäisen asuntokaupan kanssa, joten kysy vain rohkeasti.